Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közintézmények

    

        Az óvoda

   Csincsén az egyetlen közoktatási intézmény az óvoda. Az óvoda eredetileg az általános iskolával egy épületben, amellett helyezkedett el. 1971-től Mezőkeresztes tagóvodája volt, de 1996. szeptember 1-től önálló intézményként üzemel. Egy kéttermes, játszóteres, kerítésselKép elkerített épület a falu központjában. Kezdetben a gyerekek 28-30-an egy csoportban voltak. Az óvoda létszáma hamar elérte a törvény által előírt maximális 36 fős létszámot és ezzel osztott csoportokat alakítottak ki. Az óvodapedagógusok gyermekközpontú nevelési programot dolgoztak ki. Az óvodások műsoraikkal rendszeresen szerepelnek a falu rendezvényein. Az óvoda nagycsoportosoknak helyet adó teremmel bővülhetett, amikor 1996-ban az iskola megszűnésével az egyik tantermet megkapta, ami a gyermekek tornaterme lett, mivel olyan iskolai felszereléssel (mászórúd, bordásfal, gyűrű) rendelkezik, amit az ovisok is tudnak használni. Napjainkban az óvodában 20-25–en vannak összesen, így ismét egy csoportban vannak a gyerekek a csökkenő létszám miatt.

 

  Kép       A polgármesteri hivatal

   A község önkormányzatának hivatala a művelődési házzal egy épületben, három irodahelyiségből és egy mellékhelyiségből áll. A fő irodahelyiségben három fő dolgozik, ezenkívül egy szoba a polgármester, egy pedig Burkus Imréné, a mezőkeresztesi lakosú jegyző irodája. Az utóbbi években sokat fejlődött a település. A hivatal már nincs albérletben, és eszközökkel is felszerelték. Hangszórókat, videót és televíziót és más szükséges felszerelést vásároltak. A hivatal környékét beparkosították.

 

 

 Kép     Az orvosi rendelő

   Az orvosi rendelő 1996-től létező intézmény, a falu önállósodási törekvésének egyik legfontosabb kézzel fogható bizonyítéka. Hetente kétszer jön ide Mezőkeresztesről a felnőttorvos és kétszer a gyermekorvos. A saját forrásból kialakított orvosi rendelőben a helyi képviselő-testület szerint a közeljövőben saját körzeti orvosa is lehet a falunak.

 

 Kép

A posta

   A Mátyás utcában található a posta. Csincsének azon részén áll, ahol az egykori állami gazdasági lakások voltak. A posta helyén volt az állami gazdaság hivatali épülete.

 

 

     

 

  A művelődési házKép

   A volt iskola épületében az egykori nagyterem művelődési házként működik. A testületi ülések, népdalköri próbák és fellépések, a „fiatalok szervezett összejöveteleinek” ez a színhelye. Itt kerül megrendezésre minden olyan ünnep és rendezvény, ami zárt teret igényel, és nem tartható az Aranyszarvas szobor előtti területen vagy a focipályán , szabadtéren.

 

 

 Kép        Az aranyszarvas szobor

   1998.augusztus 29-én, a falunapon avatták fel a község első, s mindezidáig egyetlen szobrát. Ezzel a szobor és környezete kiemelkedve a profán terek közül, új szakrális teret nyitott a közösségi rendezvények, ünnepek helyszínének, mint például falunap, búcsú, gyereknap stb. A szobor szerepe a lokális identitás kialakításában, illetve tudatosításában fontos. Az aranyszarvast a falu határában, Zöldhalompusztán találták meg, ezért választották a település jelképévé.

 

 

 

     

 
 


Utolsó képFacebook


Statisztika

Online: 3
Összes: 307595
Hónap: 1085
Nap: 30