Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELBÍR hírlevél 2011. december

www.bunmegelozes.hu

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER


LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL
2011. DECEMBER


A békés ünnepek érdekében


Egy sajtó hír az elmúlt napokból:
Országos szinten elkezdődtek a karácsonyi ünnepeket megelőző rendőrségi razziák a közterületeken, elsősorban a bevásárló helyek területén, az ezen időszakra jellemző vagyon elleni jogsértések megelőzése és az állampolgárok védelme érdekében. Az ORFK Rendészeti Főigazgatója arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek oda értékeikre, vásároljanak tudatosabban.


Az advent időszakában az ünnepekre történő felkészülés során mindannyian több időt töltünk utazással, bevásárlással. Megtelnek a bevásárlóközpontok és a piacok, sokan utaznak, majd parkolnak gépkocsival, vagy szállnak tömegközlekedési eszközökre az ajándékok vételéhez szükséges teli pénztárcával. Megnő az esélye annak, hogy meglopjanak, becsapjanak bennünket az értékeinkre pályázó bűnelkövetők.


MELYEK A JELLEMZŐ BŰNCSELEKMÉNYEK, ÉS HOGYAN KERÜLHETŐK EL?


Zseblopás és besurranás


A zseblopást jellemzően tömegközlekedési járműveken, bevásárló központokban követik el. Az elkerülés érdekében lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, csak a szükséges pénzt vigyen magával, és azt tartsa biztos helyen, ahol a tolvaj nem tudjazsebtolvaj.jpg elérni, például a belső zsebben. Vásárlás során ne hagyja a pulton vagy bevásárló kocsiba értékeit. Azok meglétét többször ellenőrizze, ha meglopták azonnal tegyen feljelentést. Figyelem, zseblopás estén bármely kis értéket vittek el
az bűncselekményt képez, és a nyomozóhatóság eljárást indít! A besurranó látszólag csak úgy sétálgat az utcán, majd azonnal kap az alkalmon, ha nyitva hagyott kaput, vagy bejárati ajtót talál. Felkap valamit és már el is tűnt a szemünk elől. Esetenként házról házra járnak, mintha szórólapot osztogatnának, és ennek leple alatt próbálkoznak.


Alkalom szüli a tolvajt!


Ne hagyjuk nyitva lakásunkat, és ha rövid időre távozunk el akkor sem szabad „tuti helyen”, lábtörlő alatt, virágcserépben, vagy villanyóraszekrényben hagyni az ajtó kulcsot, mert azt hamar megtalálja aki keresni kezdi.


A gépjármű feltörés


Különösen ezen időszakban jellemző a gépjármű használata, a nagyobb áruházak parkolóiban alig van szabad hely, mely a vonzza bűnözőket.
Kérjük, hogy mindig ellenőrizzék megérkezés után le van-e zárva a jármű és annak ablaka. Ne hagyjanak értéket a járműben, az utastérben látható helyen. Lehetőség szerint kijelölt és kivilágított parkolót vegyenek igénybe.
Az indítókulcsra vigyázzanak, mert ha azt vásárlás közben ellopják a riasztógombbal együtt hűlt helyét találják a négykerekűnek a parkolóban.42198_327509_550x413.jpg
Miután bepakolt a csomagtartóba, már ne menjen vissza az áruházba, mert kifigyelhetik, majd feltörik járművét.
Amennyiben sérelmére ilyen cselekményt követtek el, kérjük ne nyúljon semmihez, a helyszínt ne hagyja el és azonnal hívjon rendőrt a 107, vagy 112-es segélyhívó
telefonszámokon.

 
Amennyiben vonattal utazik, előzze meg a csomaglopást azzal, hogy ismeretlen személyre nem bízza értékeit, és ne hagyja rövid időre sem őrizetlenül!


tuzijatek5.jpgA szilveszterezőknek, és mindenki másnak felhívjuk a figyelmét arra, hogy újra szabályozták azt a kormányrendeletet, mely rendelkezik a polgári célú pirotechnikai termékekről. Az új szabály szerint az 1-es és 2-es pirotechnikai osztályba tartozó –a kis zajszinttel és csekély hatóanyag tartalmú– eszközök szabadon forgalmazhatók és bizonyos körülmények között felhasználhatók egész évben (pl. tortagyertya).

A 3-as kategóriába tartozó tűzijátékokat viszont december 31-én 18.00 órától, január 01-jén 06.00 óráig használhatják fel, kizárólag felnőtt korú személyek.
Tilos magánszemélynek petárdát birtokolni és felhasználni!

Aki megszegi az előírást 100.000.- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ezúton kívánunk kedves olvasóinknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Eredményekben Gazdag Boldog Újévet!

32_kar_fenyo1.gif

 

 


BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
 3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161
℡ (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

__________________________________________________________________________________

 
 


Utolsó képFacebook


Statisztika

Online: 2
Összes: 307598
Hónap: 1088
Nap: 33