Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELBÍR hírlevél 2011. november

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

2011. november

 

Ha  gáz van ! (otthonok mérgező gázainak veszélyeiről)   

„Országos szinten akár 100 ezer életveszélyes kémény is lehet” nyilatkozta a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke. A fentiekből következik, hogy sok embertársunkat fenyegeti a szénmonoxid mérgezés, melynek veszélyeivel nem vagyunk tisztában, és a sajtóban sajnos gyakran számolnak be halálos gázmérgezésről. 

    

 

Elkezdődött a fűtési szezon, a háztartásokban beindultak a különböző fűtőberendezések. A legtöbb háztartásban a földgázt használják, de a szilárd anyagok (szén, brikett, fa) is jelen vannak.

A gázzal működő berendezések  –akár vezetékes vagy palackos változat–  a legkorszerűbbek és jó hatásfokúak, valamint tiszta és kényelmes üzemeltetésűek, ugyanakkor veszélyt  hordozhatnak, akárcsak az egyéb fűtőberendezések.

 

Nagy a gáz, ha gáz van!

 

Sajnálatos módon nincs olyan fűtési időszak, amikor ne lenne áldozata a háztartásokban a szénmonoxid mérgezésnek. A zárt helyiségekbe áramló gáz alattomos ellenség, mivel nem lehet jelenlétét érzékszerveinkkel érezni  –hiszen színtelen és szagtalan– de az egészségre rendkívül káros, már csekély koncentrációban mérgez és súlyosabb esetben halált okozhat.   

 

Különböző okok miatt kerülhet szénmonoxid (CO gáz) a fűtőberendezés égés teréből és a kéményből a lakótérbe:

kemeny1.jpg

-          leggyakrabban a hibás berendezés, a tökéletlen égés a bűnös. A hibát okozhatja, hogy nem az előírásoknak megfelelően helyezték üzembe, vagy megsérült üzemeltetés során, esetleg rossz a tömítés. A nem megfelelő üzemeltetés is tragédiát okozhat (pld. vízmelegítők esetén).

 

-          A másik ok az eldugult kémény, a rosszul szellőző helyiség. Elég lehet egy pókháló a kémény-nyílásban, melyre falevelek rakódtak, vagy egy madárfészek, mely lezárja a füstgáz távozásának útját és az visszaáramlik. Egy szétcsúszott nem megfelelően rögzített füstcső is okozhat gázelvezetési problémát.

 

-        Problémát jelenthetnek a zárt helységben üzemeltetett benzinüzemű járművek, vagy a széntüzelésű grillek és sütők.

 

A háttérben sok esetben az emberi felelőtlenség húzódik meg, az emberek nem ismerik a gázkészülékek üzemeltetésének útmutatóit, vagy figyelmen kívül hagyják az előírásokat, nem ellenőriztetik azokat szakemberrel.

 

Hogyan kerülhető el a szénmonoxid mérgezés?

 

A veszélyhelyzetek megelőzése végett 

v  Kizárólag szakemberre bízza fűtőberendezéseinek, gázkészülékeinek felszerelését, javítását, kéményének tervezését és építését, valamint kizárólag szabványos, kifogástalan műszaki állapotú berendezést használjon.

v  Rendszeresen ellenőrizze le és hozzáértő szakértővel végeztesse el a fűtési rendszer egészének karbantartását. A kémények és tartozékainak tisztítását, karbantartását rendelet írja elő. Évente ajánlott az ellenőrzés, elsősorban fűtési szezon kezdetén.

ramka_7719.jpg

v  Vásároljon szénmonoxid-szint jelző készüléket, és ezt helyezze el olyan helyen, hogy a riasztójelzést észlelni tudja. Ezeket a készülékeket is cserélni kell, maximum 5 év után, még akkor is, ha egyébként nincs velük gond.

v  Megelőzés érdekében szereltessen huzatfokozó berendezést a kéménybe. Ezek javítják a kémény hatásfokát, a füstgáz távozását, jelentősen csökkentik a gázmérgezés lehetőségét. Az erős szél még a szabályosan épített kéményekbe is be tud fújni, és ily módon visszanyomhatja a füstgázt.

v  Soha ne használja a sütőt a konyha vagy a lakás fűtésére, és gyanakodjon ha a gázláng kék helyett narancssárgán ég, ha a fal hírtelen elszíneződik a tűzhely közelében, ha a szokásosnál több pára csapódik le ok nélkül a lakásban, és ne hagyja figyelmen kívül azt sem ha  madárfészket talál a kéményén

 

 

Mit tegyen, ha CO-mérgezés tüneteit észleli?

(hányinger, fejfájás, izomgörcs, ritmuszavar, légzésbénulás)

 

-          azonnal nyisson ki minden ablakot és ajtót, szellőztesse át az épületet!

-     lehetőség szerint vigye a szabadlevegőre a gáz mérgezést szenvedett személyt, és kezdje meg az elsősegélynyújtást amennyiben ennek szakszerű módját ismeri, és azonnal hívja a mentőket! Enyhébb CO mérgezett is forduljon orvoshoz minél előbb, kivizsgálás végett.

-          amennyiben lehetőség van rá gáztüzelés esetén a berendezést kapcsolja ki, vagy a gázcsapot zárja el, széntüzelés esetén ne próbálkozzon a tűzoltással, hagyja el a lakást!

-          A kikapcsolt fűtőberendezést ne kapcsolja be újra , hívjon szakembert aki megjavítja!

 

 

 

 BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI  RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI  IGAZGATÓSÁG   

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

 

+ 3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161

'  (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

_________________________________________________________________________________

 

 
 


Utolsó képFacebook


Statisztika

Online: 4
Összes: 307594
Hónap: 1085
Nap: 30