Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELBÍR hírlevél 2012. február

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI  HÍRLEVÉL

2012. FEBRUÁR

 

 

A VESZÉLY NEM FAGY MEG !

A FAGYHALÁL MEGELŐZÉSE KÖZÖS ÉRDEK

 

Az eddig eltelt enyhe télnek vége szakadt. Hóeséssel párosulva sarkvidéki hideg éri el hazánk teljes egészét.

Az időjárás az utóbbi napokban vált zordabbá, a kora reggeli órákban a hőmérők mínusz 10-15 fokot is mutatnak, és ez állandósulni fog. A nappali hőmérséklet is fagypont alatt alakul.

Elsősorban a fedél nélkül élő hajléktalanok a leginkább veszélyeztettek, de az utóbbi telek tanúsága szerint a fűtetlen lakásokban élő főként idős vagy egyedül élők, illetve mozgási nehézségekkel küzdők is e körbe sorolhatók.

 

A rendőrség fokozottan figyel, és intézkedik.

 

A veszélyhelyzetek megelőzése érdekében a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a közterületen élő hajléktalan személyekre, minden évben október 15. és március 31. közötti időszakban.

Az utasítás értelmében a szolgálatot ellátó rendőr

v    köteles haladéktalanul gondoskodni a sérült, vagy krízishelyzetben lévő hajléktalan személy mentővel történő elszállíttatásáról,

v    köteles felvilágosítást adni a karitatív szervezetek szolgáltatásairól a hozzá forduló hajléktalan személy számára,

v   Valamint szükség esetén a személy észlelhetően rossz fizikai állapotának ellenőrzését követően haladéktalanul értesíti a területileg illetékes hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot. Amennyiben a rászorult a környéket nem ismeri, készpénzzel nem rendelkezik, vagy a tömegközlekedési eszköz igénybevételével veszélyeztetné a közegészséget

 

Mindezek során a rendőr emberségesen, megfelelő körültekintéssel és gondossággal köteles eljárni. Ezen túl a rendőrség intézkedik a hajléktalan személyek által használt közterületi „szálláshelyek” folyamatosan történő feltérképezésére.

 

A rendőrség a rendkívüli időjárásra tekintettel fokozza közterületi tevékenységét. Járőreink, körzeti megbízottaink visszatérő ellenőrzéseket végeznek településeinken együttműködve a polgárőrségekkel és az önkormányzatokkal, bevonva a közhasznú munkásokat.

 

 

AMIT MINDEN ÁLLAMPOLGÁRNAK ÉRDEMES TUDNI A FAGYHALÁLRÓL !

 

A fagyási sérülés nemcsak fagypont alatti hőmérsékleten jöhet létre. A test hajszálerei összehúzódással védekeznek a jelenség során, melynek következtében elsősorban a végtagokon lecsökken vagy megszűnik a vérkeringés.

A fagyási sérült ellátása alkalmával első lépésben meg kell akadályozni a további lehűlést, ezért takarjuk le, vigyük meleg helyre. A vérkeringés helyreállítása végett a szűk- és főként vizes-ruházattól vagy tárgyaktól (pld. gyűrű) szabadítsuk meg. Adjunk a sérültnek meleg, alkoholmentes italt. A felmelegítés fokozatosan történjen.

Tilos a sérült testrészeket dörzsölni, a sérült testrészt meleg víz alá tenni, valamint a gyors, és hirtelen felmelegítés!

 

A rendőrség a jövőben is együttműködik a társadalmi összefogás szellemében a jelzőrendszer részeként, a települési önkormányzatokkal és a társszervekkel, (katasztrófavédelem, mentők) a tragédiák elkerülése érdekében

Kérjük, hogy lehetőségük szerint:

·         Látogassák közeli, és távoli hozzátartozóikat, magányosan élő családtagjaikat, szomszédjaikat, ismerőseiket!

·         Ellenőrizzék, hogy idős szüleiknek van-e elegendő tüzelője!

·         Megfelelően működnek-e a fűtési rendszerek!

·         Tudnak-e gondoskodni lakásuk fűtéséről!

·         Na hagyják magára utcán fekvő embereket!

·         Járjunk utána, hogy a vallási közösségek rendezvényeiről esetlegesen! távolmaradó ismerősök nem szorulnak e segítségre. 

 

Megyei segítő szervezet:

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a kijelölt regionális szerv a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által üzemeltetett 24 órás diszpécserközpontja, mely Miskolc, Baross Gábor u. 13-15. szám alatt található. Telefon: 46/323-260. E-mail: diszpecser.miskolc@eqnet.hu

 

hajlektalan_02.jpg

Figyelem!

 

Kérjük, amennyiben veszélyezett személyről van tudomásuk, aki bármely okból kihűlésnek van kitéve, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon, vagy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság 46/514-500-as telefonszámán.

 

 

 

 


BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

 

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

 

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161

Telefon: (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

Email: bbalap@hu.inter.net


 
 


Utolsó képFacebook


Statisztika

Online: 3
Összes: 307594
Hónap: 1085
Nap: 30