Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELBÍR hírlevél 2012.március

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER
LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL

2012. március
Szárnyra kapott a „Vörös Kakas”
avagy tavaszi szél tüzet áraszt…


Itt a március, a kemény tél végre megenyhült, megszűnt az embert próbáló hideg. A tavasz leheletét hozza a szél, de nemcsak azt, hanem a tüzet is gerjeszti, táplálja, és továbbterjedését elősegíti. Sajnálatos módon a hóolvadást követően, a csapadékban szegény időjárás következtében akár egy eldobott cigaretta vég, vagy a nem kellő körültekintéssel végzett avarégetés következtében az erősen száraz növényzet azonnal lángra kaphat. Megyénkben egymást érik a tűzesetek, a szabadban ég a
határ, erdő mező, és ez elérheti a lakóépületeket veszélyeztetve mindent és mindenkit. Országosan 700 kisebb nagyobb tűzeset, közül 550 tűz a szabadban keletkezett, melyek közül kiemeltük a Miskolcon és megyénkben történt tanulságos eseteket:


2012. március 06-án délben Miskolc-Tapolcán lévő Murphy’s Pub étterem szomszédságában lévő, évek óta elhanyagolt félkész ház lobbant lángra. Az udvarán lévő sűrű aljnövényzet és különféle kupacokban felhalmozott faanyagok, szolgáltatták az éghető alapanyagot a tűznek, mely átterjedt az ismert vendéglátóhely épületének tetőszerkezetére, ahol jelentős pusztítást végzett. A kár mértéke elérte a 15 millió forintot, a tűzoltók erőfeszítésének köszönhető, hogy nem égett le teljesen az épület. Ekkor 10 vendég és 2 fő személyzet tartózkodott az étteremben, akik időben elhagyták a helyiségeket így személyi sérülés nem történt. Sikerült a gázcsonkot is időben elzárni, ezzel megelőzték a súlyosabb közveszély bekövetkezését.
Nem zárható ki, hogy a közel két évtizede lakatlan lakóépületben idegenek tanyáztak, akiknek köze lehetett a káreseményhez.


Amíg a Rendőrség az elkövetők kézre kerítése érdekében az eljárást a szándékos közveszély okozás ügyében lefolytatja, addig a Katasztrófavédelem és az arra illetékes más szervek megvizsgálják , hogy tűzvédelmi szempontból milyen veszélyt jelentetett a sorsára hagyott lakóépület, és környezetének rendezetlen állapota.


Hasonló cselekmény történt március 07-én a délelőtti órákban Gönc belterületén, ahol egy üresen álló beépítésre váró telek közelében meggyulladt az aljnövényzet, és a lángok tovább terjedtek a telekre, ahol két nyomás alatt álló gázcsonk égni kezdett, 200 ezer forint kárt okozva. A szakértő szerint feltehetően egy eldobott égő cigaretta volt a tűz kiindulópontja.


Az esetek mögött két fajta emberi magatartás húzódhat meg, egyik a szándékos gyújtogatás, a másik nem körültekintő, gondatlan cselekvés. Ez utóbbi során egy égő cigaretta eldobásával keletkezhet tűz, vagy a hétvégi kerti avarégetés során a tűz átterjed más területre, beláthatatlan következményekkel járva, és hatalmas kárt okozva. Ezek megvalósíthatnak rongálás vagy közveszély okozás bűncselekményt, melyből az utóbbi gondatlanul is elkövethető. A büntetés a kár mértékétől függ, vagyis 20.000.-Ft-tól 200.000.Ft-ig 1 év, míg 2 millió Ft károkozásig 3 év szabadságvesztés. Amennyiben a tűz pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő valaki, akkor a büntetés jóval súlyosabb, szándékosság esetén 2 évtől 8 évig, gondatlanság esetén 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Természetesen a tűzgyújtás által bekövetkezett káreseményekért nem csak büntetőjogi, hanem polgári jogi felelősséggel is tartozunk.

A szabadban történő tűzgyújtás szabályai

A melegedő idő, a napsütés, és a szél erősödése jelenleg tovább fokozza a növényzet kiszáradását, növelve a szabadban előfordulható tüzek keletkezésének esélyét. tuz-20101029.jpg

A tűzesetek megelőzése érdekében felhívjuk minden erdőben, mezőn, réten járó, kiskertben dolgozó állampolgár figyelmét, hogy a szabadban történő tűzgyújtás szabályait fokozottan tartsa be! Az avar és kerti hulladékok égetésére vonatkozóan mindenki tájékozódjon a helyi települési önkormányzat rendeleteiben előírt szabályokról.

Elsődleges tűzvédelmi szabály, hogy az égetést lehetőleg napközben, szélcsendes időben és állandó felügyelet mellett végezzük el. A tűz esetleges továbbterjedéséhez szükséges oltóanyagokat, készülékeket, eszközöket tartsuk készenlétben, hogy az oltást azonnal meg tudjuk kezdeni.

Az egyéb nyílttéri égetéseket a 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szabályozza, mely szerint:
Hulladékok nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése tilos. A települési önkormányzat jegyzőjének kötelessége ellenőrizni az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó levegővédelmi követelmények betartását, valamint meghatározott légszennyezési kibocsátási határérték túllépése esetén bírságot szab ki.
Ezekben az esetekben is követelmény, hogy a helyszínen az oltáshoz szükséges személyi (létszám, stb.) és technikai (oltóeszköz, oltókészülék, stb.) feltételeket egyaránt biztosítani kell! Ezek hiányában ne gyújtsanak tüzet!
Aki meggondolatlanul tűzet okoz, veszélynek teszi ki környezetében élő emberek életét, testi épségét, valamint saját és mások vagyontárgyait!
Figyelem, 2012. március 4-től Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben!
Időközben az elharapózott tűzesetek és a fokozott tűzveszély miatt a Vidékfejlesztési Miniszter az egész országra kiterjedő általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el. A tilalom alapján az erdőkben, valamint erdőterületek határától számított 200 méteren belül tilos tűzet gyújtani. Ezen tiltás kiterjed a felsorolt területeken a kijelölt tűzrakó helyekre, továbbá a közút és vasút menti fásításokra, ezentúl a parlag- és gazégetésre is. Aki a rendelkezést megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.


BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161
Telefon: (46) 514-500/23-27, fax: 27-37
Email: bbalap@hu.inter.net

 
 


Utolsó képFacebook


Statisztika

Online: 2
Összes: 307598
Hónap: 1087
Nap: 33